Verstopte riolering

Het komt nog regelmatig voor dat rioleringen verstopt raken door wat er door de wc wordt doorgespoeld. Dit kan via de gootsteen verstopt raken maar ook door het toilet. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel zal worden besproken wat je het beste kunt doen als je dit probleem ervaart.

 

Verkeerd aangelegde leiding

De rioolbuis die bij de bouw van het huis is aangelegd, is mogelijk niet helemaal juist geplaatst. Het zou kunnen dat er een knik in de buis zit, waardoor er vuil in de buis blijft vastzitten. Dit kan na een langere tijd er voor zorgen dat de buis verstopt raakt en waardoor het water in de wc bijvoorbeeld niet meer wegloopt. Loodgieters kunnen hier naar kijken om dit probleem op te lossen, maar vaak is deze oplossing maar tijdelijk. Zelf kun je ook het een en ander doen om een ontstopping op te lossen door bijvoorbeeld in de gootsteen soda te doen of een plopper te gebruiken. Een plopper kan er voor zorgen dat door de druk die ontstaat door het ploppen, de blokkade vrij komt. Daarna kun je nog soda gebruiken om de lagen los te weken en vervolgens nog een keer te ploppen.

Complete oplossing

Naast deze bovengenoemde oplossingen is er een veel betere en complete oplossing mogelijk. Tegenwoordig kun je in de wc namelijk een Sanibroyeur plaatsen. Dit betekend in het frans namelijk “breker”. Dit is een apparaat wat aan de wc wordt gemonteerd en er voor zorgt dat alles wat wordt doorgespoeld, direct fijn wordt  vermalen.  Dit zorgt er voor dat alles ook door een smallere rioolbuis kan doorlopen, zonder dat die verstopt zal raken. Een broyeur is ook mogelijk om te plaatsen, dat het afvalwater naar een hoger of verder gelegen punt op voert. Dit wordt veel in WC’s gebruikt en is makkelijk te plaatsen in bijna elke ruimte.